دیابت بارداری میتواند در طول باردرای موجب عوارض متعددی شود اما خوشبختانه خانمهای بارداری میتوانند با پیروی از یک رژیم غذایی سالم عوارض این دیابت دوران بارداری را کاهش دهند.
دیابت بارداری زمانی رخ میدهد که بدن مادر باردار نتواند به اندازه کافی انسولین تولید کند. این کمبود باعث بالا رفتن قند خون میشود. بالا رفتن میزان قند خون میتواند مشکلاتی را برای مادر باردار و جنین به همراه داشته باشد. دانستن نکات تغذیهای مهم دردیابت بارداری میتواند این عوارض را تا حدود زیادی کاهش دهد.
داشتن رژیم غذایی سلامت در دوران بارداری بسیار مهم است. در صورت ابتلا به دیابت بارداری نقش رژیم غذایی پررنگتر میشود. بالا رفتن قند خون میتواند برای جنین و مادر باردار مضر باشد. برای کنترل سطح قند خون باید بدانید چه مقدار و چطور کربوهیدرات مصرف کنید.
خوردن کربوهیدراتهای پیچیده به جای کربوهیدراتهای ساده توصیه میشود. وعدههای غذایی و تنقلات حاوی کربوهیدرات را میتوانید در طول روز در برنامه غذاییتان قرار دهید. انجمن دیابت آمریکا توصیه میکند که زنان مبتلا به دیابت بارداری باید سه وعده غذایی کوچک تا متوسط و دو تا چهار میان وعده در روز بخورند.
راههای دیگر برای تنظیم قند خون عبارتند از:
مصرف خوراکیهای دارای گلایسمی یکی از عوامل مهم در رژیم غذایی دوران دیابت بارداری است. غذاهای با گلایسمی پایین آهستهتر از کربوهیدراتهای ساده شکسته میشود. بار گلایسمی 10 یا کمتر از آن برای افراد مبتلا به دیابت بارداری مناسب است. خوراکیهای با گلایسمی پایین عبارتند از:
تمام این خوراکیها به حفظ سطح قند خون کمک میکنند.
مصرف پروتئین همراه با کربوهیدرات به متعادل شدن سطح قند خون کمک زیادی میکند. زنان مبتلا به دیابت بارداری باید از خوراکیهای حاوی پروتئین مانند موارد زیر استفاده کنند:
چربیهای غیراشباع نیز میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند. نمونههایی از چربیهای غیراشباع عبارتند از:
از خوراکیهایی که سطح قند خون را بالا میبرند باید اجتناب کنید. در درجه اول از خوراکیهای حاوی قند باید دوری کنید. از جمله این خوراکیها باید به موارد زیر اشاره کرد:
خوراکیهای حاوی نشاسته کربوهیدرات زیادی دارند و میتوانند سطح قند خون را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین باید در اندازههای کوچک آنها را مصرف کنید. از جمله این خوراکیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی خوراکیها منابع مشخص و واضح قند و کربوهیدرات نیستند اما همچنان میتوانند میزان بالایی از این دو ماده را داشته باشند. به عنوان مثال میتوان به خوراکیهای فرآوری شده، کچاپ و فست فود اشاره کرد.